Ekologiczna kasza gryczana niepalona (biała) jest jedną z najbardziej wartościowych kasz. Wyborny dodatek do zup, pulpetów, gulaszów i pieczeni. Doskonale smakuje z białym lub beszamelowym sosem.
Przykładowy sposób użycia: przebieramy kaszę, usuwamy ewentualne ciemne nasiona, gotujemy wodę z odrobiną masła i soli (2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy), możemy dodać ulubioną przyprawę, wsypujemy kaszę, gotujemy pod przykryciem 12 – 15 minut i zostawiamy w ciepłym miejscu (np. pod kocykiem) aby wchłonęła ewentualnie pozostałą wodę
Skład: kasza gryczana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze na 100g produktu:
- wartość energetyczna: 1659 kJ/ 392 kcal
- tłuszcz: 2,7g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6g
- węglowodany: 75g w tym cukry: 2,6g
- białko: 12g
- sól: 0,03g
Produkt rolnictwa ekologicznego.