
Osoby chore na cukrzycę z pewnością nie raz zadawały sobie pytanie: Jak wyleczyć cukrzycę? Czy mogę zrobić coś, aby wyzdrowieć? Odpowiedź na te pytania brzmi niestety nie. Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, czyli niewyleczalną. Jedynym wyjątkiem jest cukrzyca ciążowa, która pojawia się na początku ciąży i ustępuje po porodzie. Są jednak sposoby na złagodzenie objawów cukrzycy a najskuteczniejszym z nich jest dieta. Osoba z cukrzycą może jeść tak naprawdę wszystko, tylko w mniejszych bądź większych porcjach. Zacznijmy od początku.
Martyna Lizak - Na Gramy Pabianice
Co to jest cukrzyca?
Cukrzyca jest przewlekłą chorobą, spowodowaną zaburzeniami gospodarki węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Charakteryzuje się zwiększonym stężeniem glukozy we krwi, na skutek zaburzonego wydzielania lub nieprawidłowego działania insuliny. Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje cukrzycy: typ 1 i 2. U osób z cukrzycą typu 1 występuje charakterystyczny brak insuliny a w cukrzycy typu 2 upośledzenie wydzielania insuliny i spadek wrażliwości na ten hormon w tkankach obwodowych.
Dieta w cukrzycy I i II stopnia:
Początki cukrzycy mogą być ciężkie z uwagi na zmianę żywienia. Musimy zacząć uważać na to co jemy oraz w jakich ilościach, ponieważ zła dieta może doprowadzić nas do nieprzyjemnych powikłań związanych z chorobą. Najważniejszym jest utrzymanie prawidłowego bądź bliskiego prawidłowemu stężeniu glukozy we krwi – u cukrzyka wartość glukozy na czczo nie powinna przekraczać 130 mg/dl a w ciągu dnia zmieścić się w zakresie 70 – 180 mg/dl. Kolejną podstawą diety jest wyliczanie tzw. WW (wymienniki węglowodanowe) i WBT (wymienniki białkowo - tłuszczowe). Dzięki tej umiejętności diabetyk jest w stanie sam sobie dobierać dawki insuliny oraz zapobiegać niechcianym skokom oraz spadkom glikemii.
Jak liczyć WW i WBT?
Aby oszacować liczbę WW w produkcie, należy znać jego gramaturę oraz wiedzieć, ile węglowodanów znajduje się w 100 g tego produktu. Zawartość węglowodanów w 100 g produktu można sprawdzić na większości opakowań. Obliczenie wykonujemy na podstawie proporcji.
Przykład: Pasta z orzechów ziemnych Krukam bez soli i cukru
- Sprawdź na etykiecie ilość białka (g) w 100g produktu - 25,7g/100g
- Sprawdź na etykiecie ilość tłuszczów (g) w 100g produktu - 46,1g/100g
- Pomnóż ilość białka w 100g przez 4kcal i wyniki podziel przez 100 czyli (25,7g x 4) : 100 ≈ 1
- Pomnóż ilość tłuszczów w 100g przez 9kcal i wynik podziel przez 100 - (46,1 x 9) : 100 ≈ 4
- Dodaj obie uzyskane wartości z pkt. 4 i 5, czyli 1+4 = 5WBT w 100g produktu.
- Teraz już nie ma nic prostszego, jeśli mamy wyliczoną ilość WBT w 100g możemy obliczyć ilość WBT w danej liczbie produktu, np. W jednej łyżce (15g) będziemy mieć 0,75 WBT a w zaokrągleniu 1.
Uwierzcie, że z biegiem czasu wszystko stanie się dla was banalnie proste. Większość produktów będziecie znać już na pamięć a warto wspomnieć, że istnieje również wiele aplikacji mobilnych, które mogą policzyć to za nas, bądź od razu mają podane orientacyjne liczby. Praktyka czyni mistrza!
Zastanawiacie się pewnie, dlaczego nie wspomniałam o IG (indeksie glikemicznym)?
IG informuje nas tylko orientacyjnie, ile wzrośnie nasz poziom glukozy 2/3h po spożyciu danego produktu nie biorąc pod uwagę jego objętości. W porównaniu do indeksu glikemicznego WW oraz WBT uwzględnia dokładną ilość zjedzonego posiłku co jest bardzo istotne. Dodatkowo po konsultacji z lekarzem mamy ustaloną ilość jednostek insuliny jaką musimy podawać po zjedzeniu danej liczby WW oraz WBT. Przykładowo, jeśli zjemy 3WW musimy podawać 1,5 jednostki insuliny. Co za tym idzie? Brak skoków oraz spadków glikemii, a o to właśnie nam chodzi w cukrzycy!
A co odpowiedniego cukrzyk znajdzie dla siebie u nas w sklepie Na Gramy? 😊
- Erytrytol
- Ksylitol
- Migdały
- Pasta z orzechów ziemnych bez dodatku soli i cukru Krukam
- Płatki owsiane górskie
- Ryż brązowy
- Kasza bulgur
- Kasza gryczana
- Komosa ryżowa
… i wiele więcej!
Zapraszamy do sklepów stacjonarnych oraz do składania zamówień online.
Poniżej przedstawiam tabelę z wyliczonym już WW oraz WBT na 100g produktu z naszego sklepu.
PRODUKT |
WW/100g |
WBT/100g |
DLACZEGO TEN PRODUKT? |
erytrytol |
10 |
0 |
Bardzo zdrowy słodzik - idealny zamiennik cukru. |
ksylitol |
10 |
0 |
Wolno podnosi poziom cukru we krwi – zamiennik cukru. |
migdały |
1 |
6 |
Regularnie spożywane zmniejszają poziom insuliny na czczo. |
pasta orzechowa |
1 |
5 |
Dobry dodatek do diety z zastrzykiem zdrowego tłuszczu a małej ilości węglowodanów. - zamiennik dżemu/past czekoladowych. |
płatki owsiane górskie |
6 |
1 |
Najlepiej spożywać krótko gotowane – lepszy zamiennik płatków śniadaniowych. |
ryż brązowy |
7 |
0 |
Idealny zamiennik dla białego ryżu, który powoduje skoki insuliny. |
kasza bulgur |
6 |
0 |
Nie powoduje skoków cukru w porównaniu do makaronu. Zawiera dużo błonnika oraz witamin. |
kasza gryczana |
4 |
0 |
|
komosa ryżowa |
5 |
1 |
Błonnik zawarty w komosie poprawia perystaltykę jelit i obniża poziom cukru we krwi. |
Źródła:
Nowakowski, Andrzej. "Epidemiologia cukrzycy." Diabetologia Praktyczna 3.4 (2002): 181-185.
Szewczyk, Alicja, et al. "Ocena sposobu żywienia osób chorujących na cukrzycę typu 1 i 2." Probl Hig Epidemiol 92.2 (2011): 267-271.
diabetyk24.pl
Karolina Topol
Wiele cennych informacji! Super artykuł :)