Myślisz o przejściu na wegetarianizm, albo próbujesz zminimalizować spożycie produktów odzwierzęcych? Zebraliśmy najistotniejsze informacje, które w prosty sposób wyjaśnią Ci, jakie korzyści niesie ze sobą odstawienie mięsa i jak zacząć przygodę z kuchnią roślinną.
Paulina Dwórznik,
Na Gramy. Sklep bez plastiku - Poznań
sh
Z czym to się je?
Choć diety roślinne stają się coraz bardziej popularne, nadal zdarzają się sytuacje, gdzie prosząc o danie wegetariańskie otrzymujemy rybę z frytkami. I o ile frytki są jak najbardziej wege (jeśli nie są smażone na tłuszczu zwierzęcym), tak ryba nie ma nic wspólnego z niejedzeniem mięsa.
Jaka jest więc definicja wegetarianizmu i czym się różni wegetarianin od weganina?
wegetarianizm - polega na wyeliminowaniu z jadłospisu mięsa (w tym ryb i owoców morza)
weganizm - polega na wykluczeniu z diety wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja, nabiał, miód)
Warto dodać, że zdecydowana większość wegańskiej społeczności nie ogranicza swoich świadomych wyborów jedynie do kuchni. Z uwagą przyglądają się składom kosmetyków, ubrań i dodatków, pilnując, by nie miały w sobie wosku pszczelego, wełny, czy skóry.
Dlaczego warto?
Argumentów za tym, by wyeliminować z diety mięso jest sporo. Zaliczają się do nich korzyści zdrowotne, środowiskowe, a nawet finansowe.
Oto kilka najważniejszych powodów, dla których warto postawić na dietę roślinną:
- Zadbasz o zdrowie
Liczne badania dowodzą, że rezygnacja z mięsa korzystnie wpływa na zdrowie i ogranicza ryzyko wielu schorzeń. Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska może zminimalizować prawdopodobieństwo udaru, cukrzycy, czy chorób serca.
- Oszczędzisz pieniądze
Często jest to argument budzący kontrowersję, jednak nie mamy wątpliwości, że dzięki diecie roślinnej rzeczywiście można oszczędzić. Makarony, kasze, strączki i sezonowe warzywa są dużo tańsze niż dobrej jakości mięso, a przepisów na przygotowanie z nich niskobudżetowych posiłków, jest w sieci nieskończenie wiele.
- Odkryjesz nowe smaki
Wkraczając do świata kuchni roślinnej dasz sobie szansę, by poznać nowe przepisy i zasmakować jedzenia, które do tej pory nie miało okazji gościć na Twoim talerzu. Dieta wegetariańska pozwoli Ci poeksperymentować w kuchni i uruchomić nieodkryte dotąd pokłady kulinarnej kreatywności.
- Uratujesz setki zwierząt
Przemysłowa hodowla zwierząt jest pełna przemocy i okrucieństwa, żywe stworzenia traktowane są jak surowce. Trzymane są w wielkich halach, gdzie bez dostępu do światła słonecznego i możliwości ruchu, są sztucznie tuczone i faszerowane antybiotykami, aż do momentu, kiedy będą mogły trafić na talerz. Decydując się na niejedzenie mięsa, możesz uratować rocznie średnio 200 zwierząt. To naprawdę dużo!
- Zadbasz o planetę
Produkcja mięsa zużywa ogromne ilości wody, zajmuje potężne obszary ziemi i w znaczącym stopniu przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Przechodząc na wegetarianizm, możesz w ciągu roku zaoszczędzić aż 150 tysięcy (!) litrów wody, około 200 m2 gruntów zalesionych i ponad 600 kg dwutlenku węgla. Te liczby robią wrażenie!
Jak zacząć?
Dla wielu osób, które chcą całkowicie wyeliminować z życia produkty pochodzenia zwierzęcego, pierwszym krokiem jest zwykle przejście na wegetarianizm.
Jak więc zostać wegetarianinem? Możesz zacząć od stopniowego ograniczenia mięsa albo zupełnie zrezygnować z mięsnych produktów na 30 dni (tyle mniej więcej zajmuje wytworzenie nowego nawyku i tyle w zupełności Ci wystarczy, aby pokochać kuchnię roślinną).
Oto kilka podpowiedzi, jak przejść na wegetarianizm:
- Wypróbuj roślinne wersje ulubionych dań
Jeżeli należysz do osób, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, dużym ułatwieniem może być dla Ciebie modyfikacja ulubionych przepisów. Klasycznego schabowego z powodzeniem zastąpisz kotletem sojowym, burgery przyrządzisz z kaszy i strączków, a do spaghetti po bolońsku możesz użyć mielonego tofu albo granulatu sojowego.
- Podkręć smak
Kluczem do sukcesu są przyprawy. To one nadają smaku zarówno mięsnym daniom, jak i ich wegańskim odpowiednikom. W kuchni miej zawsze pod ręką wędzoną paprykę i sos sojowy - ten duet pomoże Ci nadać każdej potrawie pożądany smak umami.
- Zadbaj o zbilansowaną dietę
Przyrządzaj pełnowartościowe posiłki, bogate w białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Dostarczaj swojemu organizmowi również odpowiednie ilości żelaza, wapnia, cynku, omega 3, witaminy D i witaminy B12. Unikniesz w ten sposób niedoborów, a Twoja dieta będzie korzystnie wpływać na Twoje zdrowie.
- Zainspiruj się
Podjęcie diety roślinnej to doskonała okazja, by odkryć nowe smaki i poeksperymentować w kuchni. Pomysłów na smaczne dania szukaj na blogach kulinarnych, grupach zrzeszających wegan i wegetarian na Facebooku, czy w lokalnych restauracjach.
- Okaż sobie dużo wyrozumiałości
Podejdź do tematu na spokojnie, bez surowych restrykcji, i - co najważniejsze - w zgodzie ze sobą i swoim organizmem.
Gdzie szukać inspiracji?
Sprawdzone wegetariańskie i wegańskie przepisy znajdziesz na naszych ulubionych blogach kulinarnych:
Jadłonomia
Stronę z przepisami Marty Dymek można określić, jako prawdziwy elementarz weganizmu! Publikowane tam pomysły na roślinne dania z jednej strony inspirowane są dalekimi podróżami, z drugiej - tradycyjną polską kuchnią. Jadłonomia to źródło wiedzy i natchnienia zarówno dla doświadczonych wegan, jak i tych jeszcze zielonych w temacie.
Wegan Nerd
Zakochana we Włoszech i włoskiej kuchni Ala, na swoim blogu dzieli się przepisami na smakowite focaccie i inne dania inpirowane Italią. Jednak Wegan Nerd to nie tylko pizza i pasta. Na stronie nie brakuje również dań azjatyckich, czy tradycyjnych polskich potraw w wersji wegańskiej. Wiele z nich to bardzo proste do przygotowania, kilkuskładnikowe przepisy które potwierdzają, że kuchnia roślinna nie musi być ani kosztowna, ani skomplikowana.
erVegan
Eryk, który z wykształcenia jest dietetykiem, oprócz pomysłów na smaczne roślinne potrawy, zamieszcza na blogu również specjalistyczne porady dotyczące weganizmu. Dba o to, by publikowane przez niego treści były rzetelne i merytoryczne, a także, by każdy przepis zawierał tabelę wartości odżywczych.
Ogromne wsparcie i mnóstwo motywacji, a także ciekawe przepisy i opinie o wege produktach, znajdziesz na grupie Weganie i Wegetarianie Polska oraz na lokalnych grupach wegan i wegetarian z Twojego miasta (np. Weg*ański Poznań)
Wege porady możesz zasięgnąć również u nas! Zdecydowana większość naszej nagramowej ekipy to osoby żywiące się w sposób roślinny. Śmiało pytaj o wskazówki dotyczące przejścia na wegetarianizm (albo weganizm) czy ciekawe roślinne przepisy, przy okazji zakupów w naszych sklepach. Zaproponujemy Ci najwyższej jakości składniki do roślinnych potraw (np. ciecierzyca, soja, soczewice), substytuty mięsa (np. granulat sojowy na wagę), a nawet gotowe wegańskie dania w słoikach. Wymienimy się doświadczeniami, podzielimy się sposobami na smaczny wegetariański obiad i zdradzimy nasze ulubione kuchenne life hacki.
Dasz radę!
Wiesz już, dlaczego warto warto przejść na wegetarianizm, jak rozpocząć przygodę z kuchnią roślinną i gdzie szukać inspiracji na smaczne wege dania. Teraz wystarczy już tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości składniki do wegetariańskich potraw. Możesz w tym celu wpaść do któregoś z naszych sklepów stacjonarnych lub zrobić zakupy online.
Źródła:
https://www.scientificamerican.com/article/earth-talks-daily-destruction/
https://link.springer.com/article/10.1007/s10584-014-1169-1
https://www.cowspiracy.com/facts
Monika Trybulska
Nic dodać nic ująć
Monika
W punkt
Renia
Ograniczyć mięso - to moje postanowienie noworoczne. Po miesiącu mogę śmiało stwierdzić - UDAŁO SIĘ