
JAK ZACHOWAĆ ŚWIEŻOŚĆ PIECZYWA NA DŁUŻEJ?
Chyba każdy z nas uwielbia, gdy skórka chleba jest twarda i chrupiąca, a środek miękki i delikatny! Pieczywo jest nieodłącznym elementem naszego codziennego, jedzeniowego życia. Dobrze skomponowane kanapki są sycącym i pełnowartościowym posiłkiem. Niestety, pieczywo ma jedną, istotną wadę – szybko ulega procesowi czerstwienia. Wiesz, jak zachować jego świeżość i cieszyć się nią dłużej? Dzięki tej wiedzy będziesz również w stanie uniknąć marnowania się żywności!
Proces czerstwienia pieczywa
Czerstwienie pieczywa to utrata przez niego świeżości i pogorszenie jego jakości. Polega ono na niekorzystnych zmianach sensorycznych i fizykochemicznych - chleb staje się suchy, twardy i kruchy. Następnie prowadzi również do utraty elastyczności, chrupkości skórki oraz do zanikania aromatu. Przydatność chleba do spożycia drastycznie spada.
Jakie pieczywo wybrać?
Najważniejszą zasadą jest kupowanie jak najbardziej naturalnego pieczywa, bez chemicznych dodatków. Już sam wybór odpowiedniego pieczywa powoduje, że jego świeżość utrzyma się dłużej.
Chleby naturalne robione na zakwasie są miękkie nawet do 10 dni. Dzięki zakwasowi są bardziej odporne na pleśnienie. Pieczywo z supermarketu tworzone na drożdżach i wypiekane z głęboko mrożonej masy może nie nadawać się do jedzenia nawet już następnego dnia. Bułka z marketu po dwóch dniach często nadaje się bardziej do wbijania gwoździ niż do jedzenia.
Kilka prostych zasad jak przechowywać pieczywo.
- Suche miejsce i temperatura 18-22°C.
- Nie przetrzymuj pieczywa w plastikowych torebkach! Prowadzi to do szybkiego rozwoju pleśni.
- Chowaj pieczywo do chlebaka, lecz zwróć uwagę z czego jest wykonany. Najlepszym wyborem będzie chlebak drewniany lub bambusowy. Zapewniają odpowiednią wilgotność i zapobiegają wysychaniu i pleśnieniu.
- Pozostaw pieczywo w lnianym lub bawełnianym woreczku. Jest on wykonany z naturalnego i antybakteryjnego materiału. Dodatkowo lniane woreczki są wielokrotnego użytku. Po zabrudzeniu wystarczy je wyprać i cieszyć się nimi na nowo.
- Używaj woskowijek zamiast folii spożywczej i aluminiowej do pakowania i przechowywania pieczywa, kanapek. Są ekologiczne i wielokrotnego użytku, a żywność w nich przechowywana zachowa świeżość na dłużej.
A co zrobić, jeśli zostało wam czerstwe pieczywo i nie chcecie go zmarnować?
- Zapiekanki (https://beszamel.se.pl/przepisy/dania-glowne-miesne/nie-wyrzucaj-czerstwego-chleba-zrob-z-niego-pyszna-zapiekanke-z-serem-i-szynka-re-ZUmW-ZVRV-B99c.html)
- Grzanki (https://aniagotuje.pl/przepis/grzanki)
- Bułkę tartą (https://www.winiary.pl/porady/bulka-tarta-jak-zrobic/)
- Tosty francuskie (https://aniagotuje.pl/przepis/tosty-francuskie
- Kwas chlebowy (https://beszamel.se.pl/przepisy/napoje/jak-zrobic-domowy-kwas-chlebowy-sprawdzony-przepis-na-orzezwiajacy-napoj-z-chleba-razowego-re-XNjR-BB9X-ChS6.html
- Knedle (https://www.doradcasmaku.pl/przepis-knedle-z-czerstwego-pieczywa-306654)
- Fondue (https://www.weranda.pl/urzadzamy/kuchnia/jak-zrobic-fondue-serowe-czekoladowe-i-miesne
- Zwilż pieczywo wodą i włóż do rozgrzanego piekarnika (140-150° C). Pieczywo powinno się podpiekać przez około 15 minut. Czas zależy od wielkości produktu – duży chleb będzie potrzebował 15-20 minut, a małej bułce wystarczy nawet 5 minut. Chleb ponownie stanie się chrupiący z zewnątrz i miękki w środku!
Mrożenie pieczywa
- Kupuj pieczywo dobrej jakości na naturalnym zakwasie. Takie najlepiej znosi proces mrożenia i rozmrażania. Chleby i bułki pieczone wyłącznie na drożdżach po rozmrożeniu kruszeją i bywają niesmaczne. Nie wspominając już o tych, które mają w sobie masę „ulepszaczy” i „spulchniaczy” albo są wytwarzane z ciasta głęboko mrożonego (pieczywo z marketów).
- Zamrażaj pieczywo, kiedy jest jeszcze świeże. Najlepiej zaraz po jego zakupieniu, dzięki temu po rozmrożeniu będzie smakowało najlepiej. Jeżeli kupujemy ciepłe wyroby, to trzeba pamiętać, aby najpierw ostygły.
- Zadbaj o to, aby podczas zamrażania, do chleba nie miało dostępu powietrze. Aby to osiągnąć, szczelnie opakuj bochenek w dwie nieuszkodzone torebki. Należy je mocno zawiązać, aby odciąć dopływ powietrza do bochenka.
- Możesz zamrażać chleb podzielony na kromki. Dzięki temu masz później możliwość odmrażania tylko takiej ilości pieczywa, jakiej potrzebujesz.
Źródła:
Fik, Mirosław. "Czerstwienie pieczywa i sposoby przedłużania jego świeżości." Żywność Nauka Technologia Jakość 11.2 (2004): 5-22.
https://akademiasmaku.pl/porada/przechowywanie-chleba-jak-gdzie-i-w-czym-przechowywac-chleb,857