Wszyscy wiemy, że picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia jest szalenie istotne. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na picie 2-3 litrów wody z kranu dziennie, ze względu na zły stan rur, czy jej nieciekawy smak. Z drugiej strony, kupowanie wody w plastikowych butelkach każdego dnia to ogrom niepotrzebnych śmieci i całkiem spory wydatek. Co w takim razie można zrobić w tej sytuacji? Filtrować wodę z kranu przy pomocy naturalnych filtrów węglowych!
Jak działa naturalny filtr węglowy?
Filtr z węgla aktywnego działa jak naturalny magnes na zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie. Pojedynczy gram węgla drzewnego, dzięki swojej porowatej strukturze, może mieć powierzchnię nawet do 1500 m2, czyli zasadniczo 6 razy większą niż powierzchnia kortu tenisowego - dlatego skutecznie adsorbuje toksyny.
- Usuwa metale ciężkie
Na poziomie mikroskopijnym węgiel aktywny przyciąga dodatnio naładowane metale ciężkie, takie jak chlor, rtęć i ołów, które szybko wiążą się z dużą powierzchnią węgla, usuwając w ten sposób szkodliwe elementy z wody.
- Mineralizuje wodę
Naturalny filtr węglowy wzbogaca wodę o takie minerały jak magnez, czy wapń, które są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Jeśli borykasz się z niedoborami wspomnianych wyżej minerałów, warto rozważyć korzystanie z filtrów węglowych.
- Poprawia smak i zapach wody
Wiele osób nadal kupuje butelkowaną wodę z marketu na co dzień, z uwagi na zły smak kranówki. Zwykle smak wody z kranu jest spowodowany obecnością chloru i innych podobnych substancji o nieprzyjemnym zapachu i smaku. Aby woda z kranu była dla nas bezpieczna do picia, musi ona być dezynfekowana chlorem, ale to wcale nie oznacza, że musimy go pić! Filtry z węgla drzewnego usuwają chlor i pozostawiają wodę o pysznym, delikatnie słodkim smaku.
- Usuwa bakterie
Poza usuwaniem metali ciężkich, porowata struktura węgla wyciąga z wody także bakterie, na przykład szczególnie często występującą w wodzie i bardzo szkodliwą bakterię E.coli.
- Równoważy kwaśne pH
Kwaśne pH wody może zniszczyć szkliwo zębów, powodować ubytki i zwiększać ryzyko próchnicy. Filtry węglowe podnoszą pH wody, dzięki czemu zapobiegają wymienionym problemom.
Gdzie kupić filtr węglowy?
Na przykład w Na Gramy :) W naszej ofercie znajdziesz dwa rodzaje filtrów marki KURO-Bō, która jako pierwsza na świecie stworzyła filtry tego typu. Filtry oczywiście pakowane są bez plastiku, a marka stworzyła nawet listę z pomysłami na domowe wykorzystanie zużytych filtrów! Po zakończeniu użytkowania filtra można użyć go jako odwilżacza powietrza w łazience, pochłaniacza zapachów w lodówce lub kociej kuwecie, czy nawozu do roślin.
Jak używać filtra z aktywnym węglem KURO-Bō?
- Aktywuj filtr - Wrzuć filtr do niewielkiego garnka/rondelka z gotującą się wodą z kranu z gotuj filtr przez 10 min. Następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
- Filtruj wodę - Napełnij pojemnik lub butelkę wodą z kranu, którą chcesz przefiltrować (w przypadku filtra Sticks - do 3 litrów wody, a przy filtrach Koins - do 1 litra wody) i wrzuć filtr. Naturalny proces oczyszczania rozpocznie się natychmiast, jednak dla uzyskania najlepszych efektów należy odczekać kilka godzin, w zależności od wielkości filtra węglowego (Sticks - 6-8 godzin, a Koins - 2 godziny).
- Reaktywuj - Po pierwszym i drugim miesiącu codziennego użytkowania filtra, należy go ponownie gotować przez 10 min i pozostawić do ostygnięcia.
Po upływie 3 miesięcy można wymienić filtr na nowy. Jeśli jednak po kolejnym wygotowaniu woda nadal smakuje, tak dobrze, jak wcześniej, można korzystać z tego samego filtra i nie trzeba go wymieniać :)
A jeśli ten artykuł jeszcze Cię nie przekonał, marka KURO-Bō zebrała na swojej stronie internetowej artykuły naukowe potwierdzające dobroczynne działania węgla drzewnego przy filtrowaniu wody.