Dynia pestki bezłuskowe
Opis
Pestki dyni bezłuskowe
Kraj pochodzenia: Polska
Dynia łuskana to znakomita zdrowa przekąska i zarazem skarbnica składników odżywczych.
Lista zalet ich spożywania jest bardzo długa. Pestki dyni to doskonałe źródło wielu cennych, witamin. Zawierają silny przeciwutleniacz jakim jest witamina E. Nie brakuje w niej także tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, witaminy A, C oraz D. Jest cennym źródłem kwasu foliowego. Pestki dyni są zacnym źródłem cennego cynku. Ponadto znajdziemy w niej takie minerały jak fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo i sód.
Pestki dyni mogą być spożywane bezpośrednio, to smaczny rarytas do chrupania. Ponadto mogą wzbogacić smak gęstych zup-kremów. Stanowią pożywny i wartościowy dodatek do sałatek, domowego pieczywa, past kanapkowych. W połączeniu z innymi bakaliami z Na Gramy stworzą podstawę domowego musli.
Dyni nikomu przedstawiać nie trzeba. Ten soczyście pomarańczowy owoc na stałe skomponował się z wczesnojesiennym krajobrazem. Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić. Natomiast niewiele osób wie jak zdrowe i cenne są również jej pestki.
Wartość energetyczna w 100g | 2514 kJ/ 607 kcal |
Tłuszcz | 49 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 8,5 g |
Węglowodany | 8,2 g |
w tym cukry | 1,3 g |
Błonnik | 8,6 g |
Białko | 30 g |
Sól | 0,05 g |