Fasola czerwona
Opis
Fasola czerwona
Czerwona fasola jest symbolem kuchni meksykańskiej, gdzie używa się jej praktycznie do wszystkiego.
Wartości odżywcze i zdrowotne czerwonej fasoli:
- polecana jest wegetarianom jako źródło białka, ma go bowiem więcej niż mięso (choć jest to białko uboższe w aminokwasy od zwierzęcego),
- jest bogatym źródłem witamin z grupy B (głównie B1 – tiaminy, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie),
- jest ponadto bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk.
Roślina ma lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Jest bogata w izoflawony zbawienne dla kobiet w okresie menopauzy jak i zmniejszające ryzyko raka prostaty u mężczyzn. Dodatkową zaletą fasoli jest działanie stymulujące wzrost korzystnej dla zdrowia mikroflory jelitowej i niski indeks glikemiczny.
Zastosowanie: fasola czerwona dodawana jest do różnego rodzaju sałatek czy dań głównych. Ma delikatny ziemniaczany posmak, dlatego zazwyczaj zastępuje to popularne u nas warzywo, zwłaszcza w zupach czy sałatkach.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
Wartość energetyczna w 100g |
104 kcal |
---|---|
Białko |
6,9 g |
Tłuszcz |
0,6 g |
Węglowodany |
17,8 g |