Jabłka suszone (krótki termin ważności)
Opis
Najlepiej spożyć przed: 26.09.2024
Jabłka suszone w plasterkach to produkt naturalny, niesiarkowany i bez konserwantów. Chipsy z suszonego jabłka są pyszną i zdrową przekąską. Będą też doskonałym dodatkiem smakowym i aromatycznym przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (kilka plasterków na szklankę).
Skład: 100% suszonych owoców jabłek w formie plasterków - żadnych dodatków i konserwantów.
Kraj pochodzenia: Polska
Jak suszone są jabłka?
Jabłka są najpierw drążone w celu usunięcia gniazda, a następnie krojone na cieniutkie plasterki. Plasterki suszone są gorącym powietrzem w temperaturze poniżej 70°C, aby maksymalnie zachować wartości odżywcze.
Wartość odżywcza w 100 g:
wartość energetyczna 1451kJ/343 kcal,
tłuszcz 0,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone < 0,1 g,
węglowodany 92,4 g, w tym cukry 59,6 g,
błonnik 15 g,
białko < 0,38 g,
sól 0,01 g.
Suszone jabłka są źródłem zarówno nierozpuszczalnych i rozpuszczalnych włókien jadalnych.
Zawarty w nich błonnik sprzyja uczuciu sytości, dba o zdrowie jelita grubego, a także pomaga w łagodzeniu zaparć oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Nierozpuszczalne włókna działają jak otręby, odblokowują i usuwają cholesterol z przewodu pokarmowego, a rozpuszczalne włókna, pektyny, zmniejszają ilość wytwarzanego cholesterolu w wątrobie.
Jabłka suszone są źródłem miedzi, która zmniejsza ryzyko chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, zwiększa aktywność enzymów, które są potrzebne do utrzymania elastyczność naczyń, więzadeł i stawów. Zaś zawarte w jabłkach żelazo, wspomaga w oddychanie na poziomie komórkowym poprzez syntezę hemoglobiny, która pomaga w przenoszeniu tlenu do komórek. Jabłka są również źródłem składników odżywczych, takich jak flawonoidy, związki fenolowe i kwercetyny, które mają zdolność przeciwutleniającą i chronią przed niektórymi rodzajami nowotworów i chorobami serca. Zawarty w nich sód i potas pomagają w utrzymaniu normalnego ciśnienia krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia.