Kasza bulgur
Opis
Kraj pochodzenia: Ukraina
Kasza bulgur jest powszechnie uznawana za bardzo wartościowy produkt ze względu na wartości odżywcze jakie posiada. Zawiera znacznie więcej błonnika niż pozostałe kasze. To doskonałe źródło potasu. Zawiera żelazo i kwas foliowy. Ponadto dostarcza magnez, wapń, sód i fosfor. Kasza bulgur zawiera liczne witaminy: A, E, K oraz wit z grupy B (ryboflawinę, niacynę tiaminę, wit B6). Bogata jest również w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko. Kasza ta ma niski indeks glikemiczny.
Może być podawana na słodko jak i również z daniami wytrawnymi. Sprawdzi się jako zamiennik ziemniaków czy makaronu. Będzie wartościowym składnikiem zapiekanek, nadziewanych warzyw, przekąsek oraz dan orientalnych.
Kaszę bulgur należy wypłukać w bieżącej wodzie, następnie wsypać do osolonej wrzącej wody w proporcji 2:1 i gotować około 7 minut bez przykrycia.
Kasza bulgur pozyskiwana jest z ziaren najbardziej wartościowej pszenicy – durum. Ziarna zbóż są gotowane, następnie suszone, a potem rozdrobnione w celu pozbycia się otrąb. W ten sposób powstaje kasza bulgur, która charakteryzuje się żółto-brązowym kolorem i lekko orzechowym aromacie.