Kasza gryczana niepalona
Opis
Kasza gryczana niepalona posiada kremową barwę i cechuje się delikatniejszym smakiem niż kasza palona. Dzięki temu, iż nie została poddana obróbce termicznej zawiera również więcej wartości odżywczych. Dostarcza duże ilości błonnika pokarmowego oraz węglowodanów. Kasza gryczana niepalona zawiera duże ilości białka. Dostarcza kwas foliowy, żelazo oraz witaminę E. Ponadto jest doskonałym źródłem witamin z grupy B (ryboflawiny, tiaminy oraz niacyny). Minerały zawarte w kaszy: potas, magnez, fosfor, krzem, wapno i cynk. Jest również źródłem aminokwasów (lizyna, tryptofan). Posiada niski indeks glikemiczny.
Kasza gryczana niepalona z uwagi na swój ciekawy smak znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale nadaje się do przygotowania tradycyjnych potraw: gołąbków, klopsów. Świetnie komponuje się z gulaszem i zrazami. Może być składnikiem farszu, zup, zapiekanek oraz z powodzeniem zastąpić może ziemniaki podawane jako dodatek do obiadu. Przygotowując kaszę należy wypłukać ją w bieżącej wodzie, następnie wsypać do osolonej, wrzącej wody w proporcji 2:1. Mieszając od czasu do czasu gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
Kasza gryczana to łuskane nasiona gryki zwyczajnej. Gryka zaliczana jest do grupy tak zwanych zbóż rzekomych (pseudozbóż). Pochodzi z Azji, uprawiana jest w klimacie umiarkowanym. Z jej nasion powstaje również mąka, płatki oraz otręby.