Kasza kuskus
Opis
Kuskus to wytwarzana z pszenicy durum kasza idealna dla zabieganych. Jej przygotowanie jest szybkie a jej delikatność pozwala wykorzystywać ją do bardzo wielu dań.
Kraj pochodzenia: Włochy
Kuskus otrzymywany jest z pszenicy twardej durum. W procesie produkcji ziarna kuskus zostają poddane działaniu pary wodnej i wysokiej temperatury. Dzięki temu kasza nie wymaga gotowania a jedynie zalewa się ją wrzątkiem. Daje nam to wygodę i szybkość w przygotowaniu potrawy z użyciem kuskusu. Ma nieco więcej białka w porównaniu z innymi zbożami. Jest to jednak białko niepełnowartościowe, dlatego powinno się je łączyć z produktami mięsnymi lub mlecznymi, aby organizm mógł je w pełni wykorzystać. W takim zestawieniu smakuje wybornie.
Kuskus powinno się spożywać z produktami bogatymi w witaminę C, co zwiększa przyswajalność żelaza. Ponadto jest kaszą lekkostrawną, nie podrażnia żołądka. Może więc być spożywany przez osoby cierpiące na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Potrawy przygotowywane na bazie kuskusu są smaczne i sycące. Można go podawać dzieciom, które nie przepadają za gruboziarnistymi kaszami i w ten sposób przekonywać je małymi krokami do stopniowego wprowadzania innych kasz, np. pęczaku, jaglanej czy gryczanej.
Skład: kasza z pszenicy durum.
Sposób przyrządzania: kaszę kuskus wsyp do salaterki, zalanej wrzącą wodą lub mlekiem na ok. 5 min. Pozostaw pod przykryciem. To tym czasie kaszkę należy doprawić wedle uznania (na słodko lub słono) i podawać. Smacznego.