Kasza manna orkiszowa pełnoziarnista BIO
Opis
Orkisz jest podgatunkiem pszenicy – jednym z najstarszych na świecie. W przeciwieństwie do zwykłej pszenicy ma bogatszy skład.
Kasza manna dla wielu osób jest dobrze znanym smakiem z dzieciństwa.
Kasza manna jest nie tyko smaczna, ale i zdrowa.
Ugotowana na mleku lub wodzie z dodatkiem konfitur lub świeżych owoców stanowi pyszne połączenie.
Kasza manna, poza tym, że jest smaczna, jest również bardzo zdrowa. Zawiera witaminy z grupy B, w tym witaminę B1, B2, B6 ale i witaminę PP oraz mikro- i makroelementy, takie jak: potas, żelazo, magnez oraz - jako jedna z niewielu kasz - także jod. Ponadto, jest produktem lekkostrawnym, idealna dla osób, borykających się z problemami ze strony układu pokarmowego. Reguluje jego pracę, działa stymulująco na układ trawienny oraz osłania żołądek. Poza tym jest bardzo smaczna i daje ogromne możliwości, jeśli chodzi o jej wykorzystywanie podczas codziennego gotowania. Idealna na śniadanie czy też podwieczorek.Ponadto, kasza doskonale nadaje się do dań na słono. Z jej użyciem można także zagęszczać zupy i sosy.
Już najmłodsze dzieci mogą jeść kaszę manną orkiszową. Warto włączyć ją do jadłospisu na etapie rozszerzania diety po 6. miesiącu. Dzieciom można serwować danie jako element obiadu w formie kaszki z dodatkiem warzyw lub owoców.
Składniki: pełnoziarnista kasza manna orkiszowa*
* z rolnictwa ekologicznego