Kawa Nikaragua Las Campanillas
Opis
Ziarno obrabiane jest metodą mokrą (washed), dzięki czemu jego aromat i smak jest wyjątkowo wyrazisty a owocowe nuty smakowe stają się bardziej wyczuwalne.
Polecamy do parzenia w kawiarce, ekspresach ciśnieniowych i automatycznych a także przelewowych.
Świetnie sprawdzi się w kawach czarnych i espresso.
Wyjątkowa kawa dla wszystkich, którzy nie lubią nudy w filiżance.
Region: Las Campanillas
Wysokość upraw: 1250 m n.p.m.
Obróbka: mokra
Nuty smakowe: czekolada deserowa, orzechy, morele
Kwasowość: średnia, owocowa
Historia upraw ziaren kawowca w Nikaragui sięga ponad 200 lat wstecz. Uprawiane są tutaj wyłącznie arabiki odmian Bourbon, Maragogype, Caturra, Pacas. Nowością jest mieszanka odmian Pacas i Maragogype, zwana Pacamarą, charakteryzująca się podłużnymi, dość dużymi ziarnami, o niezwykle bogatym profilu smakowym charakteryzującym się cytrusową kwasowością i wyczuwalnymi kwiatowymi nutami.