Książka "Zupowy Detoks" Urszula Mijakoska Monika Stachura
Opis
W Polsce, gdzie z powodu klimatu klasyczny koktajlowy detoks nie zawsze może być stosowany, ponieważ koktajle wyziębiają organizm, zupy są idealnym rozwiązaniem.
W zależności od pory roku możemy jeść zupy ogrzewające albo chłodzące przygotowywane z sezonowych produktów. Zupy w menu stają się naturalnym detoksem, czyli oczyszczaniem organizmu z toksyn przez cały rok, a nie tylko okresową dietą.
Zupy nie tylko doskonale wpisują się w polską tradycję, ale i odpowiadają współczesnym wyzwaniom: można je przygotować wcześniej i szybko odgrzać. Warto też pamiętać, że zupy można przyrządzić praktycznie z każdego warzywa - są tanim, nieskomplikowanym i bardzo wartościowym posiłkiem.
W książce znajdują się propozycje zup oczyszczających na 4 pory roku (wraz z podstawowymi przepisami) i innych zalecanych posiłków sezonowych oraz gotowy siedmiodniowy program detoksykacji.