Surowe ziarno kakao kruszone BIO
Opis
BIO Kakao surowe kruszone
Ekologiczne ziarna kakao przetwarzane w niskich temperaturach w celu zachowania składników odżywczych. Charakteryzują się wytrawnym smakiem i stanowią bazę dla czekolad i wyrobów czekoladowych jak również dodatek do musli, ciast, deserów.
Skład: kakao ziarna surowe* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze na 100g produktu:
- wartość energetyczna: 2805 kJ/ 678 kcal
- tłuszcz: 52g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 30g
- węglowodany: 29g w tym cukry: 1,5g
- błonnik: 23g
- białko: 12g
- sól: 0,15g
WŁAŚCIWOŚCI KAKAO:
- Zdrowie: zawiera bardzo dużą ilość antyoksydantów, które chronią nasze komórki przed działaniem wolnych rodników, które wywołują wiele groźnych chorób takich jak nowotwory czy miażdżycę.
- Superfood: bogactwo naturalnych witamin i składników mineralnych to istny skarb. Magnez, żelazo, cynk, potas i chrom to jedne z ważniejszych dla nas minerałów, które wspomagają nasz organizm w stanach stresowych, wspomagają nasze serce jak i usprawniają odpowiedni przepływ krwi. Dodatkowo, są one łatwo przyswajane dla organizmu i można je spożywać w różnych formach (ziarna, napój, nibsy)
- Błogość: kakao jest jedynym pokarmem, naturalnie zawierającym anandamid, cząsteczkę błogości, która aktywuje serce tymi samymi uczuciami, których doświadczamy poprzez głęboka miłość, co dodatkowo poprawia nam nastrój i wpływa na lepsze funkcjonowanie mózgu.
- Nastrój: stymuluje uwalnianie endorfin, działając jako naturalny środek przeciwdepresyjny.
- Jasność: zawiera dopaminę czyli neuroprzekaźnik, który pomaga w koncentracji, skupieniu i kultywowaniu pozytywnego nastawienia do życia.
- Energia: pobudza układ sercowo-naczyniowy, tym samym pobudza całe ciało bez niepokoju kofeiny.
Kakao w formie łuskanych ziaren można jeść w samo jako pełnowartościową przekąskę. Nibsy (łuskane ziarna kakao) można również używać jako dodatek do owsianki, smoothie, ciast, deserów i ogólnie w kuchni. Są lekko gorzkie, chrupiące i sycące.