Mąka kokosowa BIO
Opis
BIO mąka kokosowa to drobny proszek uzyskiwany z miąższu orzecha kokosowego. Charakteryzuje się lekkim posmakiem i aromatem kokosa, jednak nie jest słodka, dlatego z powodzeniem można nią zastąpić inne rodzaje mąki. BIO mąka kokosowa o wiele szybciej wchłania wilgoć niż inne rodzaje mąki.
BIO mąka kokosowa świetnie nadaje się do różnego rodzaju wypieków. Z powodzeniem można zastępować nią tradycyjne rodzaje mąk.
Posiada bardzo wysoką zawartość błonnika, bo w 100g aż 39 g. Ponadto cechuję ją niski indeks glikemiczny. Zaleca jest zatem diabetykom i osobom z insulinoopornością, a także osobom pragnącym dbać o zdrowie. Nie zawiera frakcji glutenu. Bogata jest natomiast w tłuszcz, jak to pochodne z kokosa ale jest to tłuszcz uznawany za najzdrowszy na świecie.
Wartość energetyczna | 1624 kJ/388 kcal |
Tłuszcz | 11 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 9,8 g |
Węglowodany | 33 g |
w tym cukry | 21 g |
Błonnik | 39 g |
Białko | 21 g |
Sól | 0,09 g |