Mąka migdałowa
Opis
MĄKA MIGDAŁOWA
Mąka migdałowa to nic innego jak zmielone migdały. Charakteryzuje się słodkim, migdałowym smakiem. Mąka migdałowa posiada wiele cennych wartości odżywczych, które wynikają bezpośrednio z właściwości migdałów. Jest cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera sporą dawkę witaminy E zwanej witaminą młodości, gdyż należy ona do grupy naturalnych przeciwutleniaczy. Ponadto dostarcza witaminy z grupy B. Migdały zawierają również duże ilości potasu, magnezu, wapnia oraz w mniejszych ilościach żelaza i sodu, dlatego możemy je znaleźć również w mące migdałowej.
Mąka migdałowa jest produktem wysokiej jakości, ponieważ w swoim składzie zawiera tylko mielone migdały. Mąka migdałowa z powodzeniem może zastąpić mąkę pszenną. W kuchni sprawdzi się w roli zagęszczacza zup i sosów. Z jej dodatkiem można przygotować naleśniki, placuszki, racuchy. Może być również używana do wypieku ciast, ciasteczek, babeczek, muffinek.
Migdałowiec pospolity lub zwyczajny pochodzi z Azji, skąd rozprzestrzenił się do innych krajów. Drzewo to osiąga nawet 10m wysokości, ma białe lub różowe kwiaty a w jego owocach znajdują się pestki, które nazywamy migdałami. Migdały są spożywane bezpośrednio na wiele sposobów, ale również służą do produkcji oleju a także mąki.