Mąka żytnia pełny przemiał BIO
Opis
Mąka żytnia typ 2000 ze świeżego, pełnego przemiału ziarna żyta ekologicznego.
Ziarna do produkcji mąki dostarczane są od certyfikowanych ekologicznych polskich rolników.
Mąka żytnia jest bardzo dobrym źródłem tłuszczów, błonnika spożywczego, witamin - witamina z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6) i witamina E oraz minerałów - cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza.
Idealna do wypieku domowego chleba. Poza tym z mąki żytniej można wypiekać również słodkie specjały. Tradycyjnym przykładem jest piernik – w połączeniu z masłem i miodem żytnie ciasto może w doskonałe formie przetrwać nawet długie tygodnie, ciesząc wspaniałym aromatem. Ponadto z żytniej mąki piecze się także zdrowsze muffiny, babki oraz tarty i kruche ciasteczka .
Składniki: mąka żytnia* (100%)
*z rolnictwa ekologicznego
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):
Wartość energetyczna (energia): 1325 kJ=315 kcal
Tłuszcz: 1,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 60,7 g
w tym cukier: 1,0 g
Błonnik: 13,2 g
Białko: 9,5 g
Sól: 0,01 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).
Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z orkiszu* i owsa*.