Migdały
Opis
MIGDAŁY KALIFORNIJSKIE "NON PAREIL"
Migdały kalifornijskie są unikatem wśród orzechów. W ich składzie znajduje się bardzo cenna witamina E. Zawierają dużo witaminy B2 (ryboflawiny), wit. B3 (niacyny), B9 (kwasu foliowego). Migdały to prawdziwa kopalnia potasu i fosforu. Dostarczają także magnezu, wapnia, żelaza i cynku. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Porcja tych bakalii wzbogaca o dawkę błonnika pokarmowego.
Migdały kalifornijskie można spożywać na surowo jako zdrową przekąskę. Jeśli nie lubimy skórki, łatwo można się jej pozbyć poprzez namoczenie migdałów. Ponadto migdały znajdą swoje zastosowanie jako dodatek do ciast, deserów, jako składnik śniadań, likierów i nalewek.
Wartość energetyczna | 2423 kJ/ 579 kcal |
Tłuszcz | 49,93 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,8 g |
Węglowodany | 21,55 g |
w tym cukry | 4,35 g |
Błonnik | 12,5 g |
Białko | 21,15 g |
Sól | 0,0025 g |