Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej)
Opis
Nasiona chia - Szałwia hiszpańska
Szałwia hiszpańska jest ceniona za swoje nasiona. Są one prawdziwą kopalnią wartości odżywczych. Uznane są głownie ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3. Nasiona chia dostarczają pełnowartościowe białko. Szałwia hiszpańska zawiera bardzo dużo składników mineralnych. Jest obfitym źródłem żelaza, wapnia, potasu, fosforu oraz magnezu. Nasiona chia bogate są w antyoksydanty. Znajdziemy w nich również witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B.
Szałwia hiszpańska (Chia) może być dodawana niemalże do wszystkiego. Nasiona będą wartościowym i odżywczym dodatkiem jogurtów, owsianek, dżemów, sałatek oraz przy wypiekach domowego pieczywa. Sprawdzą się jako zagęszczacz sosów i zup. Mogą zastąpić bułkę tartą. Chia to prawdziwy superfood. Warto znaleźć dla niego miejsce w swoim codziennym jadłospisie.
Szałwia hiszpańska, bardziej popularna jako Chia, to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z Meksyku oraz z Gwatemali. Szałwia rośnie do około 1m wysokości, jej kwiaty są w kolorze fioletowym lub białym. Nasiona znajdujące się w owocach, są owalne o długości około 2mm, mogą występować w kolorze brązowym, białym, czarnym i szarym.