Orzechy brazylijskie
Opis
Orzechy brazylijskie
Zawierają dużą ilość wapnia, magnezu, selenu, kwasu foliowego i witaminy E. Są bogate w kwasy omega 3. Są one ważne przede wszystkim dla utrzymania prawidłowej pracy mózgu, oczu, a także mają korzystny wpływ na serce i układ krążenia. Naukowcy twierdzą także, że kwasy te zatrzymują namnażanie się komórek nowotworowych.
Orzechy brazylijskie w ponad 50% składają się z tłuszczów. Na tle innych orzechów wyróżniają się zawartością selenu. Zawierają go najwięcej z całej grupy orzechów. Są dobrym źródłem potasu (659mg w 100g), fosforu (725mg w 100g), magnezu (376mg w 100g) a także wapnia, sodu i cynku. Nie brakuje w nich witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, a potocznie zwana witaminą młodości. Prócz niej znajdziemy również witaminy z gruby B – kwas foliowy oraz wit. C. Orzechy brazylijskie to także dostawca błonnika pokarmowego.
Orzechy brazylijskie można spożywać solo. Swoje zastosowanie w kuchni odnajdą jako składnik deserów, czekolad, ciasteczek czy też musli.
Orzech brazylijski jest nasieniem drzewa o imponujących rozmiarach, zwanego orzesznicą brazylijską lub wyniosłą. Osiąga ona nawet 60m wysokości. Orzesznica w swoich naturalnych warunkach występuje w lasach Amazonii, a przede wszystkim w Brazylii, Boliwii i Peru.