Orzechy włoskie
Opis
Kraj pochodzenia: Uzbekistan/Ukraina/Polska
Orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne, które działają przeciwzakrzepowo, obniżają poziom cholesterolu. Zawierają cenną L-argininę, kwas elagowy oraz koenzym Q10, które to podnoszą odporność organizmu, działają prewencyjnie na układ sercowo-naczyniowy, obniżają ciśnienie krwi. W orzechach włoskich znajdują się dwa istotne kwasy: fenolowy i elagowy, które unieszkodliwiają substancje rakotwórcze (działają przeciwnowotworowo). Natomiast obecność kwasu lanolinowego, foliowego, fosforu i magnezu, uspokaja system nerwowy, koi nerwy, działa uspokajająco. Wykazują się wysoką zawartością cynku, który ma zbawienny wpływ na kondycje skóry, włosów i paznokci. A witaminy A, E oraz koenzym Q10, zwalczają wolne rodniki i przeciwdziałają starzeniu. Orzechy te wykazują silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i odtruwające.