Płatki owsiane drobne BIO
Opis
SKŁADNIKI
płatki owsiane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Kraj pochodzenia: Niemcy / Polska
Płatki owsiane z pełnego ziarna to niezbędny element świadomego żywienia. Dla wielu osób to obowiązkowy składnik śniadań. Wyglądają bardzo niepozornie a to istna skarbnica wartości odżywczych. Ziarno owsa jest najbogatsze w białko a dodatkowo wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Połączone z mlekiem lub jogurtem dostarcza organizmowi wszelkich potrzebnych aminokwasów. Ze wszystkich rodzajów zbóż to również owies ma największą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Płatki owsiane to bogate źródło błonnika pokarmowego, zwłaszcza jego cenniejszej rozpuszczalnej frakcji. Zawierają witaminy z grupy B i dużo witaminy E. Ze składników mineralnych na uwagę zasługuje zawartość potasu, magnezu, żelaza, cynku oraz wapnia. Płatki owsiane to również moc antyoksydantów, czyli naturalnych związków hamujących szkodliwe działanie wolnych rodników.
Płatki owsiane z pełnego ziarna można podawać jako owsiankę na śniadanie lub dodać do jogurtu jako przekąskę w ciągu dnia. Służą również do wypieku smacznych owsianych ciasteczek
Płatki owsiane produkowane są z owsa siewnego. W naszym kraju owies jest trzecim zbożem pod względem uprawy, zaraz po pszenicy i życie. Prócz płatków służy również do wyrobu kaszy, otrębów oraz mąki.