Ryż Arborio
Opis
Ryż Arborio
Kraj pochodzenia: UE
Ryż arborio to wyjątkowa odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych ziarnach, idealnie nadająca się do risotto, tradycyjnej włoskiej potrawy, serwowanej w północnych regionach tego kraju.
Dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak. Odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia.
Podstawowa wersja risotto to podsmażony na oliwie ryż arborio, następnie gotowany na wolnym ogniu w bulionie, do którego można dodać białego wina. Aby uzyskać kremową konsystencję i aksamitny smak, płyn należy dodawać stopniowo i często mieszać.
Ryżu arborio nie wolno płukać przed gotowaniem, ponieważ możemy pozbawić go skrobi, która tworzy charakterystyczny gęsty sos.
Produkt zawierać może: gluten, orzechy ziemne, inne4 orzechy, sezam oraz soję.
Wartość energetyczna |
1460 kJ / 349 kcal (w 100g produktu) |
---|---|
Tłuszcz |
0,8g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,1g |
Węglowodany |
78,5g |
W tym cukry |
0,1g |
Białko |
7,0g |
Błonnik |
1,4g |
Sól |
0,002g |