Ryż czarny
Opis
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Właściwości zdrowotne ryżu czarnego:
nie jest łuskany (jak biały), zatem nie jest pozbawiony wielu dobroczynnych składników, m.in. błonnika, dzięki któremu poprawia się praca przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa na wzrok, układ krążenia, a także pamięć, wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci,. Zawiera witaminę E, karoteny oraz antocyjany, które są antyoksydantami i chronią organizm przed starzeniem i rozwojem komórek nowotworowych. Bogaty jest w aż 18 aminokwasów, co sprawia, że jest dobrym źródłem białka. W porównaniu do brązowego uważany jest za lepszy niż brązowego, ma mniejszą zawartość sodu i cukru, za to większą – witamin z grupy B, wapnia, żelaza, cynku i magnezu.
Sposób przygotowania:
- ziarna płuczemy pod letnią wodą,
- wsypujemy do garnka i zalewamy wodą w proporcji 1 do 2.
- gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
- w momencie kiedy ryż wchłonie wodę należy wyłączyć ogień, a garnek pozostawić na palniku jeszcze przez 10 minut.