Ryż czerwony
Opis
Właściwości zdrowotne czerwonego ryżu: zawiera witaminy A, D, E, a także minerały – m.in. magnez, cynk, żelazo. Wpływa korzystnie na serce, układ krążenia, działa przeciwmiażdżycowo. Rozjaśnia cerę, pozytywnie wpływa na procesy widzenia, obniża gorączkę, bóle głowy, zatrucia oraz kaszel. Poprawia witalność, która ma bardzo duże znaczenie w utrzymaniu organizmu w dobrym zdrowiu. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy, jest lekkostrawny, a więc osoby mające problem z układem pokarmowym powinny po niego sięgać, reguluje pracę układu pokarmowego (dzięki zawartości błonnika, reguluje poziom glukozy we krwi).
Kraj pochodzenia: Kambodża
Wartość energetyczna |
1402 kj / 335 kcal |
---|---|
Tłuszcz |
2,4 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,5 g |
Węglowodany |
72,4 g |
W tym cukry |
0,7 g |
Białko |
9,5 g |
Sól |
0,03 g |