Skórka pomarańczowa kandyzowana
Opis
Składniki: skórka pomarańczowa, cukier, syrop glukozowo fruktozowy, regulator kwaskowości, kwas cytrynowy, substancją konserwująca, sorbinian potasu, aromat.
Skórka pomarańczowa kandyzowana jest źródłem cennych substancji odżywczych. Zazwyczaj jest to niedoceniana część pomarańczy, która szybko ląduje w koszu. Warto poznać jej właściwości i korzystać z dobrodziejstw, które daje. Zawiera ona ponad 60 rodzajów flawonoidów roślinnych. Flawonoidy to silne antyoksydanty. Skórka pomarańczowa dostarcza witaminę C, zawieraj jej nawet więcej niż sok z pomarańczy. Ponadto skórka z pomarańczy zawiera inne cenne witaminy, minerały a także błonnik pokarmowy.
Skórka pomarańczowa kandyzowana jest słodka oraz intensywnie aromatyczna. W takiej formie najczęściej stosowana jest do przeróżnych deserów, ciast i dekoracji. Można dodawać ją do herbaty oraz kawy.
Pomarańcze to smaczne, wszystkim znane cytrusy pochodzące z Chin. Uprawiane w klimacie tropikalnym i subtropikalnym przede wszystkim w Chinach, Brazylii oraz USA. Dostępne są powszechnie i uwielbiane w każdym kraju na świecie.