Soczewica brązowa
Opis
Soczewica brązowa posiada znakomite wartości odżywcze. Jest lekkostrawna, ma niski indeks glikemiczny. Soczewica brązowa BadaPak to przede wszystkim źródło wartościowego i dość wysoko przyswajalnego białka. Zawiera również liczne witaminy i minerały. Należą do nich witaminy z grupy B: B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy oraz witamina A, C i K. Wśród składników mineralnych soczewica zasobna jest w potas a także w fosfor, wapń, magnez, żelazo i cynk.
Soczewica brązowa jest wyrazista w smaku. W kuchni sprawdza się najlepiej do przygotowania pasztetów, kotletów i gulaszy. Odmiana ta jest najtwardsza, zatem gotuje się najdłużej. Przed ugotowaniem należy ją moczyć w wodzie około 30minut.
Soczewica jest jedną z roślin o najdłuższej historii uprawy. Należy do grupy jednorocznych roślin strączkowych i pochodzi prawdopodobnie z Azji. Można wyróżnić wiele jej odmian. W zależności od wielkości nasion i koloru możemy wyróżnić soczewicę zieloną, brązową, czerwoną, żółtą i czarną.
Wartość energetyczna | 1239 kJ/295 kcal |
Tłuszcz | 0,25 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,05 g |
Węglowodany | 62,1 g |
w tym cukry | 3,38 g |
Białko | 24 g |
Sól | 0,01 g |