Soja bez GMO
Opis
SOJA BEZ GMO
Soja to roślina, której właściwości znane są od setek lat. Ceniona jest głównie przez dużą zawartość pełnowartościowego białka, witamin i soli mineralnych. Jest produktem powszechnie używanym w kuchni wegetariańskiej.
Jest rośliną strączkową, z której nasion można przygotować wręcz niezliczoną liczbę potraw. Jest to alternatywa dla osób, które z różnych powodów nie jedzą mięsa. Przygotowuje się z niej m.in. kotlety, flaki, kiełbaski, gulasz, ale także majonez, pasztet, a nawet mleko.
Soja ma zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym i kuchni. Jednym z popularniejszych produktów wyrabianych z jej nasion jest olej sojowy. Cenionym produktem jest również tofu – twarożek wyrabiany w procesie koagulacji mleka sojowego. Roślina służy też do wytwarzania mąki sojowej, która nie zawiera glutenu. Stosuje się ją zarówno do wypieków (zapobiega ich czerstwieniu), jak i do zagęszczania sosów czy zup.
Wartość energetyczna | 1864 kJ/446 kcal |
Tłuszcz | 19,94 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,8 g |
Węglowodany | 30,16 g |
w tym cukry | 7,33 g |
Białko | 36,49 g |
Sól | 0,01 g |