Żurawina słodzona sokiem jabłkowym BIO
Opis
ŻURAWINA SUSZONA CAŁA SŁODZONA SOKIEM JABŁKOWYM BIO
Żurawina suszona BIO dzięki temu, iż suszona jest w całości, nie uległa mocnemu wyciśnięciu, co dzieje się w przypadku żurawiny ciętej. Owoc ten posiada bardzo bogaty skład. Dzięki zawartości kwasu benzoesowego, zachowuje swoje właściwości przed długi okres czasu. Jednym z bardziej wartościowych składników żurawiny jest błonnik posiadający wysoką zawartość nierozpuszczalnej frakcji. Poza nim owoce te to potężne źródło minerałów: fosforu, potasu, magnezu, manganu i jodu. Witaminy jakie dostarczamy spożywając żurawinę to witamina A, C (kwas askorbinowy), E, K oraz witaminy z grupy B (ryboflawinę, tiaminę i zwłaszcza wit B6).
Żurawina suszona polecana jest do wszelkiego rodzaju deserów, ciast, ciasteczek, owsianek, musli, jogurtów. Kulinarne zastosowanie żurawiny nie ogranicza się tylko do słodkości. Będzie ona również dobrym dodatkiem do duszonych i pieczonych mięs. Suszone owoce można dodawać do nalewek a także sporządzić z nich aromatyczny i zdrowy napar.
Skład: suszona żurawina* 60%, koncentrat soku jabłkowego* 39%, olej słonecznikowy* 1% (* certyfikowany składnik ekologiczny)
Kraj pochodzenia: Kanada
Wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna: 1375kJ/328kcal
- tłuszcz: 0,99g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1g
- węglowodany: 78g w tym cukry: 74g
- białko: 0,07g
- sól: 0,03g