Żurawina suszona słodzona sokiem jabłkowym
Opis
ŻURAWINA SUSZONA CAŁA SŁODZONA SOKIEM JABŁKOWYM
Żurawina suszona dzięki temu, iż suszona jest w całości, nie uległa mocnemu wyciśnięciu co dzieje się w przypadku żurawiny ciętej. Owoc ten posiada bardzo bogaty skład. Dzięki zawartości kwasu benzoesowego, zachowuje swoje właściwości przed długi okres czasu. Jednym z bardziej wartościowych składników żurawiny jest błonnik posiadający wysoką zawartość nierozpuszczalnej frakcji. Poza nim owoce te to potężne źródło minerałów: fosforu, potasu, magnezu, manganu i jodu. Witaminy jakie dostarczamy spożywając żurawinę to witamina A, C (kwas askorbinowy), E, K oraz witaminy z grupy B (ryboflawinę, tiaminę i zwłaszcza wit B6).
Żurawina suszona polecana jest do wszelkiego rodzaju deserów, ciast, ciasteczek, owsianek, musli, jogurtów. Kulinarne zastosowanie żurawiny nie ogranicza się tylko do słodkości. Będzie ona również dobrym dodatkiem do duszonych i pieczonych mięs. Suszone owoce można dodawać do nalewek a także sporządzić z nich aromatyczny i zdrowy napar.
Składniki: żurawina suszona, sok jabłkowy, olej słonecznikowy.
Kraj pochodzenia: Kanada
Wartość energetyczna | 1488 kJ/350 kcal |
Tłuszcz | <1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | <0,5 g |
Węglowodany | 84 g |
w tym cukry | 60 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 1 g |
Sól | 0 g |