Polacy kupują mało żywności BIO. Czy to się zmieni?
Statystyczny Polak na jedzenie BIO wydaje w ciągu roku raptem 8 euro, podczas gdy Skandynawowie ponad 300! Dlaczego nie zakochaliśmy się jak na razie w żywności ekologicznej? Czy ma szansę się to zmienić?
Żywność BIO – droższa od tradycyjnej.
Odpowiedzią nr 1 będzie różnica w cenie. Żywność bio, czyli taka opatrzona unijnym certyfikatem “zielonego listka”, jest oczywiście relatywnie droższa w produkcji. W jej przypadku rolnicy nie mogą używać chemicznych środków ochrony roślin, pestycydów czy nawozów sztucznych. W efekcie osiągane plony są niższe od tych w “tradycyjnych uprawach”, co przekłada się na wyższą cenę.
No dobrze.. ale o ile dokładnie droższe jest jedzenie BIO?
Czasem ta różnica jest znaczna i może przekraczać 100%. Niekiedy jednak “dopłata do BIO” wynosi raptem 10-20%. Taką dodatkową kwotę jest już w stanie zapłacić bardzo wielu konsumentów. Wiele zależy od dużych sieci handlowych. Jeżeli tylko stawiają one na produkty BIO, wówczas, dzięki dużej skali, mogą zaoferować je w dobrej cenie. Tak więc długofalowo wzrost zainteresowania żywnością ekologiczną powinno doprowadzić do dalszego spadku jej cen, a co za tym idzie, dalszej popularyzacji. Ten efekt możemy zauważyć porównując ceny między krajami. Według analityków rynku, w Polsce, gdzie sprzedaż produktów BIO jest wciąż niska, są one średnio ok. 50% droższe od produktów bez certyfikatu. We Francji czy Niemczech ta różnica wynosi jedynie 10-20%.
Nie doceniamy zalet żywności BIO
Zdaniem analityków rynku, żywność BIO jest również mniej popularna w naszym kraju dlatego, że wciąż nie doceniamy do końca jej korzyści prozdrowotnych. Choć w krótkim terminie nie widzimy negatywnego efektu jedzenia najtańszych produktów rolnych, w długim terminie pestycydy w nich zawarte powodują szereg zaburzeń hormonalnych i neurologicznych. Zwiększają też istotnie ryzyko nowotworów. Warto zastanowić się jeszcze raz czy dopłacenie 20-30% do produktów BIO nie będzie inwestycją, która zwróci nam się w przyszłości pod postacią dłuższego i zdrowszego życia.
Żywność ekologiczna – trend wzrostowy
To że do tej pory żywność ekologiczna nie podbiła serc i żołądków Polaków, nie oznacza, że nie stanie się tak w przyszłości. Trend jest zdecydowanie wzrostowy. Jej konsumpcja rośnie z roku na rok – zwłaszcza wśród młodych ludzi i mieszkańców wielkich miast. Łączy się to w parze z popularnością zdrowego odżywiania. Osoby dbające o dietę, poszukujące wartościowego jedzenia, coraz więcej domowego budżetu przeznaczają na produkty BIO.